Monday, October 17, 2005

Schrijf je eigen reisgids

Stel: je zit op een terrasje hoog boven de rijstvelden, ergens op Noord-Luzon, Filippijnen. Op het tafeltje voor je ligt de Lonely Planet van Jens Peters. Het uitzicht is adembenemend, maar het dorp staat niet vermeld in de gids. Zelf ben je notities aan het maken in je reisdagboek. Die zal je later, als je in de stad on-line kan, op je weblog zetten voor het thuisfront. Toch wel spijtig dat je maar enkele vaste bezoekers hebt op je log, denk je dan terwijl je een slok neemt van je lokale ‘sérbesa.’ Bovendien allemaal mensen die veilig thuis zitten en zich weinig kunnen voorstellen bij je verhalen, hoe enthousiast verteld ook. Wat als je nu zelf eens je eigen reisgids schreef, zodat meer mensen iets hadden aan je schrijfsels? Te moeilijk, te veel werk? Niet als het niet op papier hoeft. Want er zijn makkelijker alternatieven op het internet. Zeker als je engels mag gelezen worden.

http://www.world66.com
World66, een woordspeling op Route66, maar dat had je wel begrepen. Net zoals de beroemde snelweg een route waar je regelmatig op bezienswaardigheden stuit die je nog niet eerder tegen kwam. World66.com is één van die interessante projecten op internet die het product zijn van vele enthousiastelingen samen. Net zoals www.wikipedia.org, de on-line bibliotheek in tien talen, geschreven door vele honderden vrijwillige redacteurs, kan jij meewerken aan de reisgids die de hele wereld omvat. Je plaatst zelf artikels op de site, of vult bestaande artikels aan. Al het gepubliceerde werk valt onder de Creative Commons Licentie (kijk op creativecommons.org), dé postmoderne oplossing voor het probleem van eigendomsrechten op internet, die bovendien gezond verstand en basisdemocratisch denken combineert. Verschillende mogelijkheden bestaan voor teksten en visueel materiaal. Het komt erop neer dat je tekst door iedereen mag gebruikt worden mits bronvermelding.

Een bijzonder leuke mogelijkheid op de world66 site is de kaartensectie. De hele wereld is in mooie satellietkaarten vervat waarop interessante steden aanklikbaar zijn gemarkeerd met een foto. Afgeleide mogelijkheden: hij kan het recentste wereldnieuws van de BBC website halen en op de wereldkaart plaatsen in kleine kadertjes. Of wat dacht je van de mogelijkheid om zelf een wereldkaart te maken waarop je zelf de landen waar je geweest bent inkleurt? Je kan ook een kaart samen stellen waarop de foto’s staan die je zelf hebt aangebracht, vanzelfsprekend gekoppeld aan de juiste locatie. Enzovoort.

Nog iets waar je eventueel mee kan uitpakken naar je vrienden: laat de site je eigen reisprofiel opmaken in de vorm van een paspoort. Al kan het resultaat soms niet helemaal zijn wat je verwacht. Probeer maar.
Het beste van de zaak is bovendien dat je één en ander met RSS op je eigen website of log kan plaatsen. Je kopieert gewoon de codes die worden aangegeven in de editor van je eigen webstek en automatisch haalt ie de kaart binnen.

Tenslotte: momenteel doen ze een actie naar reizigers toe: heb je een reisplan, kan je wat schrijven en heb je zin om regelmatig stukjes door te sturen? Geef je dan op vóór 1 Januari 2006 en kan op de lijst komen voor een ‘reisbeurs,’ je wordt dan m.a.w. betaald voor je inspanningen!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home